SEPTOPLASTİ

Burnun iç kısmdan burun çatısını taşıyan ve ana kıkırdak ve kemikten oluşan yapıya septum denir. Yalnızca bu yapının düzeltilmesi ameliyatıdır. Bu ameliyat burun dış şeklinde sorun olmayıp sadece iç yapıda sorun olan hastalara uygulanır. Bu ameliyat nefes almakta zorluk,horlama, uyku apnesi hastalarında çok önem arz eder.
Ameliyat sonrası genellikle ağrısızdır. Tampon (silikon oluklu nazal splint) konularak veya tamponsuz olarak ameliyat yapılabilir. Genellikle tampon kaynaklı hafif bir rahatsızlık hissi oluşabilir ki tamponlar 1. veya 2. günde çekilir. İyileşme süreci yaklaşık 5 gündür.

SEPTOPLASTİ BURUN AMELİYATI

Septum burnu destekleyen ve sağ ve sol burun deliklerini birbirinden ayıran kıkırdak ve kemikten oluşan yapıdır. İnce bir zar tabakası olan mukoza septumu kaplar. Aynı zamanda burun içindeki nemin korunmasına yardımcı olur. Septum deviasyonu olan kişilerde burun içinden geçen hava akımı deviasyon bölgesinde kurumaya neden olup bazı kişilerde kabuklanma veya kanamaya neden olabilir. Genellikle çocukluk boyunca doğal olarak bir yönde küçük bir açıyla bükülebilir ancak çoğu insanda düz durumdadır. Septum deviasyonu burun deliklerinin arasındaki septumun yer değiştirmesidir ve genellikle bu durum tıkanmalara neden olur.

Septoplasti ameliyatı hangi durumlarda yapılır?

Burun eğriliğine şu durumlar eşlik ediyorsa septoplasti uygulanır;

  • Burundan nefes almada zorluk
  • Kronik burun tıkanıklığı
  • Tekrarlayan sinüzit enfeksiyonları
  • Kontrol edilemeyen burun kanamaları
  • Nazal perforasyon (delik)
  • Kronik baş ağrısı
  • Uyku apnesi
  • Devamlı geniz akıntısı
  • Burun içi polipleri

Septoplasti ameliyatı için yaş sınırı var mıdır ?

Özel durumlar dışında ameliyat, kemik büyüme yaşının tamamlandığı 17-18 yaşlarında yapılır. Daha önce yapılan ameliyatlardan sonra kemik ve kıkırdak büyümeye devam edeceği için yeniden eğilmeler olabilir, yeniden ameliyatlar gerekebilir. Ancak çok ileri sorunu olan daha küçük yaştakilere, ilerde yeniden bir  ameliyat gerekebileceği  bilgisi verilerek  çocuk septoplasti  tekniği ile  operasyon yapılabilir.

Septoplasti (septum deviasyonu ameliyatı) nasıl yapılır?

Septoplasti ameliyatı için öncelikle teşhis muayenesi yapılır. Muayene esnasında;  septum, septum arka kısmı, burun etleri ve dokuları, sinüs kanalları gibi burnun iç yapısını oluşturan alanlar radyografik görüntüleme ya da kameralar yardımıyla incelenir. Burun içinde oluşan bozukluklar tespit edilir. Eş zamanlı olarak operasyon için gerekli görülen tetkikler yapılır.

Kıkırdak veya kemik eğriliği, ihtiyaç duyulduysa burun eti (konka) müdahaleleri; kemik kesimi (osteotomi) ve törpü ile tıraşlama yöntemleriyle burnun içinde yapılır. Septoplasti ameliyatları; burun ucu kesilmeden, burun deliklerinden içeri girilerek ve kesi işlemleri tamamen burnun iç kısmında kalacak, burun dışında hiçbir iz bırakmayacak şekilde tamamlanır. Ameliyat süresi ortalama 1 saattir. Yaygın olarak tampon yerine, içerisinde hava geçiş kanalları bulunan silikon splintler kullanılır.

Septum Deviasyonu Nedenleri: Burun Neden Eğrilir?

Burun eğriliği doğuştan ya da sonradan buruna alınan darbeler neticesinde oluşabilir. Buruna alınan darbeler, geçirilen kazalar ve spor kazaları sonradan oluşan burun eğriliğinin başlıca nedenleri arasında yer alır.

Septoplasti ameliyatı sonrası ne olur?

Ankara Septoplasti ameliyatı sonrası bir gece yatış gerekebilir. Tamponlar alınana kadar tampon kenarından ve genizden hafif kanlı akıntı gelebilir. Bu durum normaldir ve tamponlar çıkarılınca ortadan kalkar. Kendi kendine erimeyen tamponlar 1-3 gün arasında çıkarılır. Yüzde şişlik ve morarma görülmez. Tamponlar çıkarıldıktan sonra işe dönüş yapılabilir. Ortalama 3-6 haftada tam iyileşme gerçekleşir. Operasyondan sonra ateş, balgamlı öksürük, şiddetli baş dönmesi, aşırı halsizlik gibi bir durum meydana gelirse hemen doktora başvurulmalıdır.

Her ameliyatta olduğu gibi bu operasyonda da komplikasyon riski bulunmaktadır. Oluşabilecek bazı durumlar şunlardır; semptomların geri dönüşü, septumda yırtılma, üst ön dişler, dudak üstü ile burunda uyuşma.

Septoplasti ameliyatından sonra nelere dikkat etmelidir?

  • Tamponların bulunduğu süre boyunca ağızdan solunum yapılmalıdır.
  • Tamponlar çıkarıldıktan sonra burun nazikçe temizlenebilir (burun spreyi, burun yıkama lavajı gibi malzemelerle).
  • Burnun travmalardan korunmasına özen gösterilmelidir.
  • Sümkürülmemelidir.
  • Bol sıvı alınmalıdır.
  • Operasyonu takip eden birkaç hafta başı yüksekte tutmak için başın altına birkaç yastık koyularak yatılmalıdır.
  • Ameliyattan 2 gün sonra ılık suyla yapılabilir ancak ve banyo süresi kısa olmalıdır.
  • Septoplastiden sonra en az 1-2 hafta ağır fiziksel aktivitede bulunulmamalıdır.
  • Verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
dr vedat tas septoplasti ameliyatı

GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ