Burun kırılması herhangi bir çarpma, vurma, trafik kazası, kavga esnasında ya da düşme sonucu çok fazla kırılma nedeni yaşar. Yüzde bazı bölgelerde morarma, çürüme, kanamalar, ödem ve kesilmeler meydana gelebilir, burun da kayma görülebilir. Hem sağlık hem de estetik açısından kişide huzursuzluğa neden olan burun kırıklığı nasıl tedavi edilir? Burun kırılması sonrası burun estetiği tedavi yöntemleri nelerdir?
Burun kırığı nasıl tedavi edilir?
Yüzümüzde burun en çıkıntılı noktası olduğu için ve yapısı nedeniyle yüz kemikleri arasında travmayla en sık kırılan kemiktir. Spor, düşmeler ve darp nazal kemik kırıkları ( burun kırıkları ) oluşumunun çoğunluğunun sebebidir. Çocukluk çağında ve erişkinlerde erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür. Yirmili ve otuzlu yaşlarda en fazla görülür. Şekil bozukluğu, şişlik, burun kanması ve göz etrafında morluk olası burun kırığı belirtileridir.
Yetersiz tedavi önemli uzun dönem problemlere neden olabilir. Çocuklarda burun travması orta yüz bölgesinin ve burnun gelişmesinde büyüme gecikmelerine neden olabilir. Erken dönemde müdahaleler ileride gerekebilecek septorinoplasti ameliyatı olasılığını azaltacaktır. Travmanın yönü , şiddeti, şekli ve hastanın yaşı kırıkların çeşidini belirleyen ana unsurlardır.
Burun kemikleri yassı ve düz kemiklerden oluşmaktadır. Travma sonrası oluşan durumlarda kıkırdak kısım esneme yapar o nedenle burun kemiği kırılır. Burun kemiğine, her açıdan darbe gelebilir bazen çatlamalar oluşur; ama en çok yandan darbe alması nedeniyle kırılma daha çok görülmektedir. Şiddetli olan kazalarda çökmeler ve çok fazla kemiğin kırılması durumu oluşabilmektedir.
Burun kemiği kırılmasının en önemli belirtisi nedir?
Burun kemiği kırılmasının en önemli belirtisi; yüzde bazı bölgelerde morarma, çürüme, kanamalar, ödem ve kesilmeler şeklinde ortaya çıkmaktadır. Kırılma sonucunda burun bir tarafa doğru kayma yapabilir. Çünkü burunda kırılmalar gözle görülebilir şekilde belirtiler oluştursa da bazen hekimler tarafından iç bölgede oluşabilecek herhangi bir kötü durum için film isteyebilirler.
Burun Kırığı Sonrası Burun estetiği
Kazadan sonra meydana gelen deviasyonlarda 10 günden sonra karşılaşılan hastalarda düzeltici bir operasyon için en az altı ay beklemenin avantajları daha fazladır. Bu zaman içinde dokular yerleşir, yumuşar ve daha az damarlanır. Bir kaza sonrası burun hem şekil hem de hava yolları açısından değerlendirilir. Çoğu kez tam bir sonuç için septo-rhinoplasti işlemi gerekir. Burnun daha düz bir konturda (biçimde) olması için kemiklerin ve kıkırdakların tekrar şekillendirilmesi gerekir.
Burun kırığında eğer bir yer değiştirme söz konusu değilse bir tamponla destek verilerek bitirilebilir. Eğer şekil bozukluğu oluşmuşsa ve kemiklerin kayması ve yer değiştirmesi mevcutsa, düzeltilmesi işlemi uygulanır. Bu bir kaç saat içerisinde yapılmaktadır. Çünkü ödem oluşmaması nedeniyle daha çabuk düzeltme imkanı vardır. Burun kırılmasında ödem oluşur. Bu nedenle ödemin geçmesi beklenerek burnun şekli tespit edilemeyeceğinden, 3-4 gün tedavi ertelenebilir. Kemiklerde kaynama hasıl olacağından 6 ay sonra rinoplasti teknikleriyle müdahale etmek gereklidir.