Göz kapağı sarkması, genellikle yaşlanma, cilt elastikiyetinin azalması ve yer çekimi etkisi nedeniyle oluşan bir durumdur. Bu durum, göz kapaklarındaki fazla deri, göz kapağı kaslarının zayıflığı veya göz çevresindeki yağın yer değiştirmesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Göz kapağı sarkması, görüşünüzü engelleyebilir ve yorgun, mutsuz veya daha yaşlı görünmenize neden olabilir.

Göz kapağı sarkmasını düzeltmek için, genellikle bir göz kapağı ameliyatı (blefaroplasti) gereklidir. Bu operasyonda, fazla deri, kas ve yağ dokusu çıkarılır veya yeniden şekillendirilir. Ameliyat genellikle lokal anestezi altında yapılır ve hastanın aynı gün taburcu olması mümkündür.

Göz Kapağı Sarkmasını Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası iyileşme süreci, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve ameliyatın kapsamına bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle ilk birkaç gün şişlik, morluk ve hafif ağrılar görülür. Hastalar genellikle birkaç gün içinde normal aktivitelerine geri dönebilirler, ancak daha yoğun fiziksel aktiviteler ve egzersizler için birkaç hafta beklemeleri gerekebilir.

Göz kapağı sarkması durumunda, en iyi seçenekleri değerlendirmek ve olası riskler ve faydalar hakkında bilgi almak için Dr. Vedat Taş’a danışmanız önerilir.

Göz Kapağı Estetik ameliyatı kaç yaşında yapılır?

Kapak estetiği daha çok 35 yaş üstü bireyler tarafından yaptırılmaktadır. Çünkü göz kapaklarında yaşlanma belirtileri sıklıkla bu yaşlardan sonra görülmeye başlar. Fakat medikal olarak ihtiyacı olan herkesin her yaşta yaptırması mümkündür. Göz çevresindeki yağlı ve gevşek cilt genellikle yaşla birlikte ortaya çıkar. Ancak bazı gençler genetik olarak buna yatkındır dolayısıyla ameliyat için  kesin bir yaş aralığı yoktur.  Ameliyat göz kapaklarında devam eden yaşlanmayı durduramaz. Fakat 10-15 sene kadar etkisini sürdürür.  Ameliyat sonrası kişideki yorgun yüz ifadesi yerini canlı ve dingin bir görünüme bırakır.

Göz kapağı neden sarkar?

Göz kapağı sarkmasının belli başlı nedenleri bulunmaktadır. En sık görülen göz kapağı sarkma nedenlerini sıralayacak olursak;

  • Genetik nedenler,
  • İlerleyen yaş,
  • Çevresel faktörler,
  • Çok fazla güneşte kalma,
  • Sigara, alkol veya yabancı madde kullanımı,
  • Uykusuzluk problemleri,
  • Düzensiz ve sağlıksız beslenme,
  • Yoğun şartlar altında çalışmak,
  • Sürekli bilgisayar ekranına bakmaktır.

Yukarıda yer alan nedenler kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Genellikle göz kapağı derisi normal derimize göre daha ince olduğu için çevresel faktörlerden çok çabuk etkilenmektedir. Bu nedenle göz kapağı düşüklüğü yaşlılığın en erken ortaya çıkan etkilerindendir. Eğer göz kapağı sorunlarınızı fark etmeye başladıysan ilerlemeden önlemini almanızı tavsiye ederiz.